PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe - Forum dyskusyjne: Susze
Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na PIKEFINDER - Forum wędkarskie - Forum o szczupakach - Forum szczupakowe
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Styczeń 2019
Łowca Ryby Miesiąca
Kamil Zaczkiewicz

PikeFinder

Wszystko o szczupaku

Fora partnerskie

Ostatnio dodane fotki

W oczekiwaniu na maj
W oczekiwaniu na maj
W oczekiwaniu na maj

2018
Łowca Ryby Roku
Damian Powęska

PikeFider

Nasz Banner

PikeFider

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie na stronie

· Goście: 1

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 1,326

· Najnowszy użytkownik: zbyszek

Stop sieciom w PZW



Zobacz temat

 Drukuj temat
Susze
Ala Pawelczyk
WEGETA DOMOWA

- warzywa
- kurkuma
- sól
- zioła w/g upodobań

Najmniejsze warzywa czyścimy ,kroimy na kawałki i suszymy[w suszarkach lub kuchenkach- ja suszę z termoobiegiem i leciutko uchylonym piekarnikiem ,tem 60st]. Korzenne dłużej , zielone krótko. Po wysuszeniu zieleninę [koper, natkę ,por i seler]kruszę w rękach na miałko, korzenne mielę w maszynce. Na litr suszu dodaję 4 łyżki soli i łyżeczkę kurkumy. Jak ktoś lubi można dodać wysuszone zioła [nie przedobrzyć]. Dobrze wymieszać i do szczelnych słoików.Warzywa muszą być dobrze wysuszone.
Smak super .

POMIDORY SUSZONE


- pomidory
- czosnek
- zioła wg upodobań
- sól
- olej

Pomidory wymyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki wykroić szypuły[ zawierają solaninę- więc ałt ]. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja w połówki pomidorów wkładam ćwiartki ząbków czosnku. Pomidory układamy na papierze i suszymy z termoobiegiem 60st, uchylony piekarnik lub w suszarkach. Pomidory muszą być "sprężyste" a nie wysuszone na wiór. Pomidory można przechowywać zamrożone, ja preferuję przechowywanie w oleju. 1/2 l oleju, łyżka soli podgrzewam [musi być gorący ale nie wrzący]. Wysuszone pomidory układam w słoikach 0,30 l , przesypuję lekko ziołami wg upodobań[ja lubię majeranek,bazylię, ciut cząbru i pieprz kolorowy] i zalewamy gorącym olejem. Zakręcamy i wynosimy do zimnego miejsca.


KOPEREK

- koper

Koper płuczemy , rozkładamy na ręcznikach do obsuszenia. Obrywamy małe gałązeczki i suszymy[najszybciej schnie z warzyw]. Koper schnie dość szybko- trzeba sprawdzać oby nie sczerniał. Wysuszony ścieramy w rękach i do słoików. Zamykamy szczelnie i super do potraw.

PIETRUSZKA-NATKA

- nać pietruszki

Postępujemy jak z koperkiem.
Edytowane przez Arek Pawlak dnia 16.10.2013 12:01
 

Podziel się z innymi: Facebook Google Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Przejdź do forum:

Wygenerowano w sekund: 0.06
11,457,448 unikalne wizyty